ANOME

ANOME är en arbetsgrupp som arbetar förebyggande med att främja aktiv normmedvetenhet på Anna Whitlocks gymnasium. Gruppen består av representanter från lärare, skolledning och EHT och träffas två till tre gånger per termin eller när behov uppstår.  

Gruppens arbete är främjande och stödjande samt utgår från skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och de behov som framkommer i dess årliga revidering. Arbetsgruppen ska verka för att det som lyfts i plan mot diskriminering och kränkande behandling också når ut i verksamheten för skolan. Detta genom att stötta kollegor, lärare och övrig personal i hur vi enskilt och tillsammans kan arbeta normkreativt med frågor som rör likabehandling i det vardagliga arbetet på skolan. 

En dag med fokus på mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot.

Demokratistegen

Demokratistegen är en modell i sju steg för hur skolan och folkbildningen kan arbeta systematiskt med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter utifrån verksamhetens behov. Med hjälp av Demokratistegen kan ni exempelvis förebygga antisemitism och andra former av rasism, öka tryggheten på er skola eller utveckla undervisningen. Demokratistegen kan också komplettera annat pågående arbete och frågor som trygghet, likabehandling och arbetsmiljö.

(Ett samarbete mellan Forum för levande historia och Skolverket.) 

MUCF: myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor

MUCF är en statlig myndighet som tar fram och sprider kunskap om ungas levnadsvillkor och civilsamhällets villkor.

Forum för levande historia

Forum för levande historia är en myndighet med uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Genom kunskap om historien vill de bidra till reflektion och lärande om hur dåtid och nutid hänger ihop.

RFSL

Normkritik är ett förhållningssätt i ett jämlikhetsarbete. Normkritik syftar till att undersöka och förändra normer och arbetssätt som kan leda till medveten eller omedveten exkludering och missgynnande. Genom att jobba med övningar i normkritik kan ni synliggöra normer på arbetsplatsen som ett led i att förhindra ojämlikhet och diskriminering.

Nedan finns tre övningar: